Gewoon Gaaf – Tandartspraktijk Drechterland – Venhuizen

Welkom!

Welkom op de website van tandartspraktijk Drechterland. Wij zijn een gezellige dorpspraktijk in het centrum van Venhuizen. Sinds januari 2022 zijn wij gevestigd in ons nieuwe pand aan het Westeinde 5a.

Gewoon Gaaf

Op 1 september 2019 zijn we gestart met een nieuwe preventiemethode voor kinderen: Gewoon Gaaf.  Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze nieuwe methode vragen oproept. De meest voorkomende vragen hebben we voor u hieronder op een rij gezet en beantwoord. Uiteraard kunt u bij vragen ook altijd contact met ons opnemen.

 

Waarom is de Gewoon Gaaf-methode geïntroduceerd?

De huidige generatie jonge ouders is opgegroeid met fluoridetandpasta. Tussen 1970 en 1990 zijn in de mondgezondheid grote sprongen vooruit gemaakt. Toch is er nog een enorme gezondheidswinst te halen. Gewoon Gaaf wil de mondzorg voor kinderen effectiever maken. Gewoon Gaaf betekent een omslag in de mondzorg, waarin preventie meer
vanzelfsprekend is.

De tandarts zorgt toch voor een gezond gebit van mijn kind?
Dat hoef ik toch niet te doen?

Het hebben en houden van een gezond kindergebit is een samenspel tussen je kind, jezelf en je mondzorgverlener. De zorg voor het kindergebit ligt vooral bij jezelf en je zoon of dochter. Je mondzorgverlener coacht jou en je kind.

Je kunt er toch niets aan doen dat je een gaatje krijgt? Dat overkomt je toch?

Niet waar! Je kunt gaatjes in het gebit voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in je gebit heb je zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus gewoon gaaf houden.

Mijn kind heeft toch een zwak gebit?

Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit gewoon gaaf.

Kan een beginnend gaatje nog stoppen?

Ja! Ieder gaatje begint met een witte vlek. Gelukkig kun je beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel tijd en aandacht voor nodig.

Mag ik mijn kind een fluoridebehandeling onthouden?

Veel ouders denken dat ze hun kinderen tekortdoen als ze geen
fluoridebehandeling in de mondzorgpraktijk krijgen. De beste
fluoridebehandeling is het 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta. Dat is bovendien veel prettiger dan een fluoridebehandeling bij de tandarts. Het achterwege laten van een fluoridebehandeling bij de tandarts is een bewuste en verantwoorde keuze van je mondzorgverlener.

 

Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?

 

Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van je kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.

Gewoon Gaaf, hoe dan?

Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem je kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar de mondzorgpraktijk en begin direct met tandenpoetsen. Samen met je mondzorgverlener kun jij het gebit van je kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?

(Bron: gewoon-gaaf.nl)

 

Is het verplicht dat mijn kind meedoet me deze methode?

Nee dat is het zeker niet. Ook wanneer u niet deelneemt aan Gewoon Gaaf wordt de mondgezondheid en mondverzorging van uw kind uiteraard goed in de gaten gehouden door uw tandarts. Echter gebeurt dit bij Gewoon Gaaf gestructureerd volgens het Gewoon Gaaf-stappenplan en ligt er net iets meer nadruk op preventie. Dit resulteert weer in veel minder gaatje op de lange termijn.

Wat ‘kost’ deze methode mij?

Tandartskosten (op een klein aantal uitzonderingen na) vallen voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering, zo ook de Gewoon Gaaf methode. In het begin zal het u mogelijk wat meer tijd kosten omdat de controle frequentie wat omhoog kan gaan. Dit is geheel afhankelijk van de risico inschatting die bij de controle gedaan wordt. Het uiteindelijke doel is dat uw kind minder vaak naar de praktijk hoeft te komen en dat er in de toekomst aanzienlijk minder ingrepen nodig zullen zijn.